Friday, March 20, 2009

Cigden Zeytinyagli Fasulye


Internette tip sitelerinde vitaminler uzerine arastirma yapmak istedim biraz. Acaba kulaktan dolma bilgilerimiz dogru mu gercekten diye. Evet gercekten dogruymus sebzelerin pistikce vitamin kaybina ugradiklari. Cig olarak hicbir sekilde tuketemiyorsak, mumkun oldugunca az haslanmis yemeliymisiz, hatta buharda haslamak da en iyi secenek. Tabi bu, tum sebzeler icin gecerli degil. Ornegin domates de kabugu soyulmus ve pismis haliyle daha faydali. Bir de kokusu yuzunden pismis olarak tercih edilmesi gerekenler var ki bunlar da sarimsak, sogan tarzi yiyecekler.

Bu okuduklarimdan sonra taze fasulyemi iki ayri sekilde pisirdim. Birincisi esimin ve cocuklarin yememe ihtimalleri uzerine normal zeytinyaglilari yaptigim gibi tum malzemeleri ayni anda tencereye koyup uzerinden zeytinyagi gezdirerek kisik ateste hafif pisirmek. Ikinci secenegi ise tahmin ettigim gibi esim yemedi.

Temizledigim taze fasulyelerimi kucuk dograyip servis kabina yaydim. Tavada sogan, biber ve domatesleri tuz, karabiber ve az siviyag ile kavurup fasulyelerin uzerine yaydim. Onun uzerine de yogurt dokup, tum yemegin uzerine zeytinyagi gezdirdim. En uste de isirgan otu serptim. Benim icin lezzetli ve hafif bir aksam yemegiydi. Ilk gun babalarinin pismis yemeginden yemeyi tercih eden ogullarim ertesi gune bi miktar kalan benim cig yemegimden de severek yediler. Cocuklar bile yiyebildigine gore o kadar da urkek olmayin derim.

Sevgilerimle...

2 comments:

  1. mutfakta acemi olmadığını kanıtladın bence başarılarının devamını diliyorum. çok güzel gidiyor. amerikaya ait görüntüler istiyoruz.afgan lokantası,filistinli pastacı gibi.çocukların okul görüntüleri,manzaralar,caddeler,marketler gibi merak ediyoruz.selamlar öpüyorum

    ReplyDelete
  2. Ablacim, daha dun Ferhat Bey`e ayni seyi soyluyordum. Yabanci mutfaklardan birseyler yapmak ve yayimlamak istiyorum diye. Diger fikirlerin de cok orjinal gercekten, cok tesekkur ederim.Yapayim insallah becerebilirsem.... Ben de opuyorum seni hasretle... Bu arada babama pastasini gostermeyi unutmayin...Sevgiyle..

    ReplyDelete