Tuesday, March 31, 2009
Sade Bir Kahvalti ve Kalpli Kepekli Ekmek
Misafirlerimiz icindi bu sade kahvalti sofrasi. Malesef yine telastan sicaklarin fotografi cekilmedi, unutuldu. Zaten benim asil bahsetmek istedigim de kepekli ekmeklerim.
Malumunuz, kepekli ekmek sagligimiz acisindan daha faydali. Beyaz ekmegin zor hazmedildigi de bilinen bir gercek. Turkiye`ye donen arkadasim Sule Hanim dolaplarinda kalmis bir dolu yiyecegi bana birakip gidince ilk isim kepekli undan ekmek yapmak oldu.
Bu kalpli kalibi da o kadar sevdim ki aldigim gunden beri neredeyse hergun kullandim. Makina ekmegini bir turlu sevemedim malesef. Ilk pisince sicacikken guzel de sonra cok cabuk bayatliyor. Belki de ben pek beceremiyorum, bilemeyecegim artik. O yuzden ekmegi makinada degil kalipta firinda yapmayi tercih ettim.
- 2 buyuk su bardagi ilik su
- 1,5 corba kasigi instant maya
- 1 kesme sekeri
15 dakika dinlendirdim. Uzerine
- 1 kucuk su bardagi sivi yag
- 1 yumurta
- 4 kupa kepekli un
koydum. Oldukca yumusak bir hamur elde ettim ve hamurumu gercekten cok ama cok fazla yogurdum, yogurdukca da guzellesti sanki. Bu hamuru geceden mayalamistim ve oylece buzdolabina kaldirdim. Sabah uyaninca cok hafif daha yogurarak havasini aldim. Ve yaglanmis iki ayri kaliba yerlestirdim. Firinin alt katina isiya dayanikli bir kapta su koydum. Orta katinda 400F isida (200-220C derece) pisirdim. Cikarinca uzerine soguk su serptim ve sofra bezine sararak beklettim. Biz tadina doyamadik. Iki gundur yiyoruz, hala tazecik, yumusacik. Denemelisiniz ama mutlaka kepekli unla... :)
Sevgiyle...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Mutfagınız ne guzel:)
ReplyDeleteAllah sağlıkla yemek yapmayı nasip etsin.
Kepekli ekmek te cok guzel olmus ellerinize saglık.
Sevgiler
Figen Karavaş
Tesekkurler Figen Hanim, aslinda bu mutfagim Amerika`da kaldi. 5 ay oldu Turkiye`ye doneli ama hala degistiremedim Banner`i. Bu seferde Maras`daki mutfagimin fotosunu banner olarak kullanmayi dusunuyorum. Yorumunuz ve ziyaretiniz beni cok mutlu etti.
ReplyDeleteSevgiyle...