Saturday, March 28, 2009

Tatli Patates Tatlisi


Ilk gorenler kabak tatlisi saniyorlar bunu. Damak tadi cok hashas olanlar tadinca anliyorlar kabak tatlisi olmadigini. Ama cogunluk ben soylemezsem kabak tatlisi yedigini saniyor. Amerikaya ilk geldigimde onlarca cesit patates gorunce marketlerde cok sasirmistim. Yavas yavas eve alip denemeye karar vermistim sirasiyla. Ben bu kadar patatesin icinden en cok Idoha`nin sari patatesini sevdim acikcasi. Sweet Potatoes yani tatli patatesi ilk gordugumde kabugunu tirnagimla cok az kaziyip (merak etmeyin, tirnagimla kazidigim patatesi satin aldim, markette birakmadim) renginin turuncu oldugunu gorunce aklima ilk gelen bununla kabak tatlisi gibi birsey yapabilecegim olmustu. Zamanla uzun yillardir burada yasayan Turklerden ogrendim ki onlar da zaten hem tatlisini, hem de recelini yapiyorlarmis. Tip sitelerinden faydalarini arastirdigimda ise seker hastalarinin bile guvenle yiyebilecegi bir sebze oldugunu ogrendim. Hatta sitede "Amerika`da cokca yetisen sweet potatoes bir cok faydasina ragmen, Amerikalilar tarafindan malesef "Thanksgiving" yani Sukran Gunu haricinde tuketilmiyor" diye yaziyordu. Burada yasayanlar bilir zaten Amerikalilarin balkabakli yada tatli patatesli turtalarini.



Yukaridaki fotografi cekmek masanin ilk halini bozduktan sonra geldi aklimiza . Fotoyu koyup koymamakta tereddut etsem de "ne olacak sanki" dedim, "yabanci mi sitenin takipcileri". Hepsi sicakligiyla bu mutevazi blogu isitiveren samimi insanlar. Kravat seklindeki pecete katlamasindan ise bilahare bahsedecegim. En iyisi simdi yeniden patates tatlimiza donmek...

-5-6 adet iri tatli patates
-3 subardagi toz seker
-5-6 adet karanfil
-1 kahve fincani cekilmis ceviz

Patatesleri yikayin ve kalinca soyun. Yarim ay seklinde cok da ince olmayan dilimlere bolun. Tencerenize bir sira patatesleri dizdikten sonra toz sekerin yarisini uzerine serpin. Kalan patatesleri de tencereye dizdikten sonra onlarin uzerine de kalan sekeri serpin. Tencerenin dibine karanfilleri de atin. Kisik ateste bir kac saat pisirin. Uzgunum, ben saat tutmayi unuttugum icin net bir zaman dilimi veremeyecegim. Artik siz kontrol edersiniz pisip pismedigini. Uzerini de ceviz, badem veya findikla susleyebilir, isterseniz kaymak veya krem santi ile de sunabilirsiniz. Afiyet olsun...

Sevgiyle...

8 comments:

  1. almanyada da tatli patates var mi bilmiyorum ama firinda közlenmisi de cok güzel oluyomus duyduguma göre.....denedin mi bilmiyorum, tadini (patatesin)kestaneye benzedigini söylüyolar?????

    ReplyDelete
  2. Tatli patatesi firinda kozleyerek hic denemedim Ebrucum. En kisa zamanda denemeliyim sanirim. Kulaga hos geliyor acikcasi. Benim gibi Amerika`ya bile 5 kiloluk tenekelerde 2 teneke kestane sekeri getirtmis bir kestane sekeri hastasina ilac gibi gelecek dedigin gibi cikarsa...Tesekkurler...

    ReplyDelete
  3. Aaaa ilk kez duydum bizim patateslerle de olur mu ki acep?

    ReplyDelete
  4. Nazimecim, olmaz sanirim. Bu farkli bir cins, turuncu renkli ve sert bisey. Sanirim bizim patatesler dagilir gider daha sekeri kivam almadan. Hosgeldin ayrica, Seni gormek guzel burada.Opuyorum cokk..

    ReplyDelete
  5. Tatlı Patates Hatay'da da yetişir ve burada közlenerek tüketilir:) Közledikten sonra püre haline getirin biraz konyak ve muskat ekleyerek karıştırın. Sonra üzerine eritilmiş çikolata ve hindistan cevizi serpin. Afiyet olsun

    ReplyDelete
  6. Merhabalar, yorumunuzu yeni gordum. Hic duymamistim Turkiye`de yetistigini tatli patatesin. Acaba konyak yerine baska bir alternatif de var mi? Bizim eve alkol girmez de :)

    ReplyDelete
  7. ben avustralyad da yasiyorum tatli patatesin bol ve ucuz oldugu bir yer. Mutfakta duran tatli patatesleri ne yapayim derken sizleri buldum Cok da sevindim sag olun. Ben bugune kadar sadece "back dinner" denilen bir yemek turunde pisirdim.
    Nuket

    ReplyDelete
  8. Hosgeldiniz Nuket Hanim. Tarifi umarim denemis ve memnun kalmissinizdir. Ben de sizin "back dinner" i merak ettim dogrusu. Tarifini atarsaniz sevinirim. Avusturalya`ya kucak dolusu sevgiler...

    ReplyDelete